LiseMarie
Lise Marie Nyberg informerte om korpusarbeid på HiOA og HiST. Mange kjenner Lise Marie igjen blant annet fra Tegnspråknyhetene på NRK1.

Hva er et korpus?

Et korpus er en representativ samling av språkbruk, digitalt lagret, og tilrettelagt for søking. Det finnes flere korpus for norsk og mange europeiske tegnspråkmiljøer er godt i gang med korpusarbeid. Formålet med å ha et korpus er til bruk i forskning og undervisning, men det vil også automatisk være med å heve statusen til et språk når et korpus er på plass. Deler av korpuset vil være åpent for publikum, og kan dermed brukes av alle.
Det første de gjør er å samle inn språkbruk fra eldre tegnspråkbrukere, og selv om prosjektet foreløpig er lite (kun 3 fra hver by: Oslo, Trondheim og Bergen), vil de at alle skal få informasjon om hva de driver med. Forhåpentligvis vil prosjektet vokse seg stort, og da trenger de flere informanter (personer som skal filmes) i fremtiden.
HiOA og HiST har fått midler til å samle inn språkbruk fra eldre døve. De inviterer dem til Oslo, og har et studio med tre kameraer, slik at de får med alle vinkler. De vil ha så vanlig språkbruk som mulig. Derfor skal de filme både monologer og samtaler mellom flere. De er ikke interessert i «pen» eller «formell» språkbruk på noen måte; jo vanligere dess bedre!
Lise Marie forklarte om prosjektet på en enkel og lettfattelig måte. Og morsom. Det ble latter iblant. Mange hadde ordet, også innspill og forslag. Det som gjenstår er at vi skal finne noen personer som kan reise til Oslo og bli filmet. Deltakernes helt naturlige kommunikasjon skal filmes. Hver detalj er viktig og signalerer noe. Små håndbevegelser uten at det kalles tegnspråk, er også et signal, et språk.
Det blir et spennende prosjekt, og viktig for ivaretakelse for framtiden, “for all framtid” 🙂
Takk for god informasjon, Lise Marie!

Del denne artikkelen
Skip to content