2012-02-03 FFO Bergen

Før forestillingen i Salem. Mannen som står (hodet høyere enn de andre) er leder i HLF Bergen, Matthias Viktorsson

FFO Bergen har eksistert i 20 år, og i den forbindelse inviterte de medlemsorganisasjonene til jubileumsforestilling. Det fant sted fredag 3. februar 2012 i Salem, et lite stykke fra Bergen Kino. Gruppen «De glade gutter» sto for forestillingen «Det skal merkes at vi lever», som varte fra kl  19.30 til 21.30. Det var nesten helt fullt i lokalet.

Tolkene Ina og Siri Beate hadde på forhånd øvd sammen med «De glade gutter» i to kvelder før den store kvelden. Det som slo oss var at tolkene – som var utmerket kledd for anledningen – nesten hele tiden var ajour med sangene, både norske og engelske, og mye rart! Og begge tolkene brukte hele kroppen og «danset» i takt med musikken. At det og var «mye rart», ja, for eksempel laget komponist Ole Hamre rare, triste, sukkende lyder som utfordret tolkene til «det umulige» oppdraget. De klarte å uttrykke lydene på en fenomenal måte, at selv komponisten, musikerne og publikum ble så fascinert.

Tolkene våre ble gang på gang nevnt under mikrofonen, og de fikk applaus fra salen. Lysmesteren var flink til å rette lys på tolken(e) hver gang de var i aksjon.

En gjestesanger – som vant Årets folkemusiker-prisen 2011 – Gabriel Fliflet – sa at tolkene er en del av kunsten. Han ba de to komme fram og oversette en enkel sang han ville bruke. Begge oversatte – og det var moro å se på

Jeg la merke til en døv dame som felte tårer da sangen «You raise me up» ble oversatt på tegnspråk.

Bergen Døvesenter fikk 20 gratisbilletter, og forestillingen var kunngjort i Budstikken to ganger før jul. Men bare et par-tre viste interesse. Vi oppfordret da noen å ta imot billettene. En del av våre medlemmer som var der, bruker ikke høreapparat og har heller ikke CI. Men selv de var helt fascinert. Og takket for at de fikk billettene. Styreleder Gunnar Hansen og hans kone Hilde Hassum var også der. (Se Gunnars kommentarer nederst.)

Tolkene Ina Lauritzen og Siri Beate Larsen.

 Takk til Tolketjenesten i Hordaland som skaffet to fantastiske musikktolker, og til de to for en opplevelsesrik fredagskveld. Og takk til FFO Bergen for invitasjon.

For enkelte HLF-publikummer var kvelden ikke helt så bra, og vi forstår dem. De hadde bestilt skrivetolk, men det lot seg ikke å få tak i noen til den kvelden. (På tide vi får skrivetolklinje på Høgskolen i Bergen!) Og teleslynge var det ikke der heller, noe som er en selvfølge å ha for de av hørselshemmede som ikke bruker tegnspråk. Se HLF Bergens hjemmeside: www.hlfbergen.no.

PS. Når det gjelder kvaliteten på selve musikken, er ikke vi med lite eller ingen hørsel de rette til å vurdere det. (Forestillingen skulle vært vist 27. oktober 2011, men ble utsatt til 3. februar 2012.)

Tekst og foto: Rune.

——–

Kommentar fra en døv 04.02: «Tusen takk for at jeg fikk den ene billetten til en fantastisk kveld på alle måter, ikke minst at jeg fikk oppleve at vi virkelig ble inkludert på en helhjertet måte. Men aller mest at vi også fikk hevet tegnspråket mange tusen hakk opp. Fantastisk. Jeg har ikke ord for det.»

Kommentar fra Toralf Ringsø 04.02: «I går opplevde jeg en fantastisk jubileumskonsert i regi av FFO med to fantastiske tegnspråktolker! For meg som er helt døv fikk jeg med alle sangtekstene på tegnspråk – samtidig som jeg følte rytmen! Herlig!»

Kommentar fra styreleder Gunnar Hansen 05.02: «Det var en flott opplevelse for oss å se de to tolkene. De var gode og det var også mye latter under showet, fremført av bandet “De gladet gutter”.  Før trodde jeg ikke på forhånd at tegnspråktolking av noe sånt – show, musikk, tolk ville fungere. Tolkene var også direkte med midt på scenen og sang sammen med en av sangkjendis-stjerne. Faktisk imponerende.  Skulle ønske at alle medlemmer også fikk oppleve det. Om vi får en ny lignende sjanse, vet vi ikke.»

Skip to content