2014 mars – radiointervju om ansettelse på Nattland skole

Distriktsprogram –  NRK Hordaland 06.03.2014 (Radio intervju)

Radioreporter (dette blir sagt i den opprinnelige sendingen): Hunstad skole for hørselshemmede barn i Bergen vil i neste skole år ha en rektor og en avdelingsleder som ikke kan tegnspråk og foreldrene og ansatte mener at det er svært problematisk – det sier tillitsvalgte Marit Markeset i Utdanningsforbundet ved skolen.

Marit: De ansatte forstår jo foreldrene sine bekymring – vi er bekymret for hvordan dette skal foregå. Den aller viktigste delen er at elevene får det beste skoletilbudet som de har krav på. Og da må de ha en ledelse som forstår deres behov.

Radioreporter: Staten har drevet Hunstad skole for hørselshemmede i mange år, men fra 1.aug overtar Bergen kommune ansvaret og gjør den om til en avdeling under en annen skole. Rektor Ole Henry Halleraker ved Nattland skole tilsette tirsdag den kommende leder for Hunstad avdeling.

Ole Henry: Fordi det er veldig mye god kompetanse samla på Hunstad. Så ble det ledelsens kompetansen som veide tyngst. Det er en forutsetning at ho skal være lære seg det hørselsfaglige feltet og tegnspråk.

Marit: Det er ikke lett – det tar 5-7 år.

Ole Henry: Det å komme opp til rett nivå der hun kan kommunisere på et enklere nivå tar ikke så lang tid.

Radiokommentater: Snakker du om 1 år eller..

Ole Henry: Kanskje til og med under 1 år.

Marit: Vi tenkte litt på at i den norske grunnskolen ville det jo aldri ha blitt ansatt en leder som ikke kunne godt nok norsk som for eksempel selv som om vedkommende har høy kompetanse i ledelse. Her også må det være en ledelse som kan språket og bruke det i det daglige arbeid og kan kommunisere med alle de ansatte, foreldrene og elevene.

Kenneth: (Kenneth snakker med datteren sin på tegnspråk – hører mumling i bakgrunnen) Hva gjorde dere på skolen i dag?

Radiokommentator: 9 år gamle Emilie snakker med faren sin på tegnspråk. «Vi badet»

Kenneth: (Kenneth snakker med datteren sin på tegnspråk – hører mumling i bakgrunnen) «Var det gøy å bade?»

Datter svarer: «JA»

Radiokommentator: Kenneth Neteland er med i Hordaland foreldrelag for hørselshemmede. Han er helt fortvilet over at Bergen kommune overtar ansvaret for undervisning for dattera når hverken den nye rektoren eller avdelingslederen kan hørselspedagogikk eller tegnspråk.

Kenneth: Jeg er veldig skuffet hver eneste dag i hver eneste situasjon så vil begge to måtte tilkalle tolk for å kommunisere med lærer eller elever eller foreldre. Jeg syntes det egentlig det handler om enorm mangel på respekt for døve barn

Radiokommentator: En ting er språk kunnskapen – handler også om forståelsen hva det vil si å være døv.

Kenneth: Ja, det er jo klart det at det er en (sukker og ta en kort pause å blir følelsesladet) – det er mangel på forståelse og respekt forhold for «svake» barn – spesielt det de trenger som de ikke får – for at døve over tid vært magnetisert  og undertrykt av hørende og det vil de forsetter med i det daglige (sukker inn i mellom)… atter en gang så vil de ikke på en måte høre  – de velger å kjøre et eget løp (litt vanskelig å oppfatte her)  – blir helt fortvilet – at de egentlig ikke vil høre på oss eller vil helt forstå – det traff meg veldig hardt i går…. (Sukker)… det er fordi jeg har et døvt barn selv…det er ikke det at vi ønsker å være vanskelig men vi som forening / foreldrene – det er snakk om forståelse – det er det handler om (Kenneth snakker så med datteren sin på tegnspråk – hører mumling i bakgrunnen)

Ole Henry: Samme hvor mye man de hørselshemmede og døve problematisere gjør det, så tror jeg aldri det vil være mulig for en hørende å vite hva det betyr å være døv.

Marit: En avdelingsleder har det pedagogiske ansvaret og det krever jo kompetanse i tegnspråk.

Radioreporter (dette blir sagt i den opprinnelige sendingen): Marit Markeset er tillitsvalgt i Utdanningsforbundet ved Hunstad skole og reporter var Leif Rune Løland.

———————————————————————————————————

Deltakere:
Marit: Marit Markeset, tillitsvalgt Utdanningsforbundet for Hunstad skole
Kenneth: Kenneth Neterland, leder for Hordaland Foreldrelag for hørselshemmede
Ole Henry: Ole Henry Halleraker, rektor ved Nattland skole
Radioreporter: Leif Rune Løland

 

Skip to content