2017-08-31 Valgdebatt – spørsmål til politikerne

Velkommen til politisk valgdebatt i Bergen Døvesenter torsdag 31. august 2017 kl. 18.00-21.00

A) Partiene får 5 minutter hver til å svare på de tre spørsmålene
B) Partiene får 5 minutter hver til å presentere sine viktigste punkter
C) Spørsmål fra salen (etter pause) – partiene svarer (ikke nødvendigvis alle)

De tre spørsmålene fra Bergen Døvesenter ble sendt til politikerne tidlig i august 2017.

1) Hvordan kan døve sykehjemspasienter som ønsker opphold på et sykehjem med tegnspråkmiljø sikres plass selv om de bor i «feil» kommune?
I dag er det slike sykehjem i Oslo, Bergen og Trondheim. Det er ikke akkurat kø av eldre/syke døve som venter på plass på Signo Konows Senter i Bergen, der det er tegnspråkmiljø. Men det hender at døve i andre kommuner i Hordaland fylke ønsker plass der. Først må det gjennom lokalkommunen. Normalt vil de ikke det, for de må betale for plassen. Etter argumentasjon fra Bergen Døvesenter hender det at de går med på det og betaler. Men det er Bergen kommune som bestemmer. De er mer opptatt av at egne innbyggere skal få førsteprioritet når det gjelder plass på Signo Konows Senter, enten de bruker tegnspråk eller ikke. I Bergen er det jo «flush» med syke-/pleiehjemsplasser «for hørende», men bare ÈN for døve. Bør ikke Stortinget sikre døve sykehjemspasienter plass der de naturlig hører hjemme, i et tegnspråkmiljø?

2) Vil ditt parti arbeide for å endre Kringkastingsloven slik at allmennkringkastere blir pålagt å tekste alle programmer som sendes, og ikke som i dag bare mellom klokken 18 og 23?

3) Statstilskudd til Norges Døveforbund.
Norges Døveforbund og de lokale foreningene for døve, inkludert Bergen Døvesenter, skiller seg fra andre organisasjoner – idet vi er både en organisasjon for funksjonshemmede og en språkorganisasjon.
Tilskuddet fra Staten baserer sin støtte på at vi utelukkende er en organisasjon for funksjonshemmede, og ut i fra hvor mange medlemmer forbundet har. Vi mener det er feil fordi:
• Norges Døveforbund er det offentliges forlengede arm med kunnskap om saker og levekår for døve innbyggere i Norges livskvalitet.
• Norges Døveforbunds arbeid gagner mange flere enn bare de som står oppført i medlemsregisteret. Vi ivaretar et minoritetsspråk som av et samlet Storting er betegnet med disse ordene: «Norsk tegnspråk er en del av den norske kulturarven».
o For å skape et tilgjengelig samfunn for døve arbeider Norges Døveforbund kontinuerlig med blant annet tilrettelegging med tekniske hjelpemidler, tilgang på tegnspråktolking og sosiale- og kulturelle møteplasser.
o Vi fungerer som en informasjonssentral til storsamfunnet når det gjelder spørsmål knyttet til tegnspråk, ikke minst til foreldre som får døve barn, til personer som mister hørselen osv. På den annen side til offentlige etater som ikke har kunnskap om tegnspråk og døves situasjon. Norges Døveforbund og de lokale foreningene arrangerer tegnspråkkurs på flere nivåer og arbeider for å styrke forskningen rundt norsk tegnspråk på universitetsnivå.

Hva kan gjøres for å øke statstilskuddet til Norges Døveforbund slik at de kan ivareta sin viktige oppgave som interessepolisk organisasjon for både døve og norsk tegnspråk? Vil politikerne bistå med å ta opp denne saken i Stortinget og realisere bedre økonomisk støtte til Norges Døveforbund?

De kommer:

• Fremskrittpartiet Magne Djuvik
• Høyre
• Kristelig Folkeparti Trygve Birkeland
• Rødt 2. kandidat      Sofie Marhaug
• Senterpartiet             Steinulf Tungesvik
• Sosialistisk Venstreparti Hilde Marie Boberg Andresen
• Venstre 2. kandidat Idun Bortne
• Arbeiderpartiet         Kjell Gitton Håland, fylkestingrepresentant
• Miljøpartiet De Grønne Tom Sverre Tomren

Debattleder: Ingeborg Skaten
Fra Tolketjenesten:

Skip to content