26-03-2018: Personopplysningsloven

Det er ikke lov å fortelle at du fyller 50 år, 60 år, 75 år, 80 år, 90 år osv.
Både Budstikken og Døves Tidsskrift har hatt egen personalside med runde år i mange, mange år, til glede for utrolig mange. Gratulasjoner ble sendt, mange ble glade for at deres bursdag ikke ble glemt. Budstikken har i alle år hatt den praksisen at dersom noen ikke ønsker å få trykt sin egen bursdag i bladet, kontaktet de redaktøren. Det har fungert i mange år, og det har man respektert. 

Blir ensomme døve enda mer ensomme når de ser at deres 80 års dag blir glemt av alt og alle, til og med av egen døveforening og eget døveforbund? Gjør vi det verre for dem hvis vi følger loven?

Men nå er det ikke lenger lov å fortelle at du fyller runde år. Noen høyere oppe i lov-systemet har bestemt at sånn skal det være. Enhver skal beskyttes av personopplysningsloven. Nå er spørsmålet om Budstikken skal slutte å ha egen personalside i bladet? 

Her er info fra NDF 26. mars 2018:

1 Døves Tidsskrift har tidligere hatt en «Personalia» side der tidsskriftet opplyser om runde år, fødsler og dødsfall.

Det er i strid med Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven§ 2) som definerer hvem det gjelder for.

Døves Tidsskrift har derfor måttet slutte med den praksisen at vi henter opplysninger fra vårt medlemsregister til å omtale våre medlemmers runde år.

Medlemmene som ønsker å få omtalt runde år, dødsfall etc. i Døves Tidsskrift må selv gi skriftlig beskjed til redaktør Finn Arild Thordarson (finn.aril@supervisuell.no)

2 Noen av lokallagene informerer hvem som er nye medlemmer og hvem som har meldt seg ut med fulle navn.

Det er også i strid med den samme loven som nevnt i pkt. 1

Hvis dere ønsker å ha en slik oversikt, plikter dere å spørre de aktuelle personer som melder seg inn-/ut og få deres skriftlige samtykke før det kan legges ut.

Det samme gjelder også hvis lokallagene omtaler runder år, fødsler og dødsfall. Hvis noen av lokallagene ønsker å fortsette med den praksisen; Husk å innhente skriftlige tillatelser først!

Begrunnelsen for å slutte med denne praksisen er at de fleste medlemmene i forbundet er døve, har nedsatt hørsel eller er foreldre til døve/hørselshemmede barn.

Datatilsynet er tydelig på at det rammes av personvernloven fordi det gir leserne og utenforstående en informasjon om medlemmenes helseforhold.

For mer informasjon om den nåværende personopplysningsloven; https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2000-04-14-31/KAPITTEL_1#%C2%A72

Utdrag fra denne loven (det som er uthevet er gjort av generalsekretæren):

  • 2.Definisjoner

I denne loven forstås med:

1)            personopplysning: opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson,

2)            behandling av personopplysninger: enhver bruk av personopplysninger, som f.eks. innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering eller en kombinasjon av slike bruksmåter,

3)            personregister: registre, fortegnelser m.v. der personopplysninger er lagret systematisk slik at opplysninger om den enkelte kan finnes igjen,

4)            behandlingsansvarlig: den som bestemmer formålet med behandlingen av personopplysninger og hvilke hjelpemidler som skal brukes,

5)            databehandler: den som behandler personopplysninger på vegne av den behandlingsansvarlige,

6)            registrert: den som en personopplysning kan knyttes til,

7)            samtykke: en frivillig, uttrykkelig og informert erklæring fra den registrerte om at han eller hun godtar behandling av opplysninger om seg selv,

8)            sensitive personopplysninger: opplysninger om

  1. a)            rasemessig eller etnisk bakgrunn, eller politisk, filosofisk eller religiøs oppfatning,
  2. b)           at en person har vært mistenkt, siktet, tiltalt eller dømt for en straffbar handling,
  3. c)            helseforhold,
  4. d)           seksuelle forhold,
  5. e)           medlemskap i fagforeninger.

———————————————–

MERK:

Den nye personvernloven som trer i kraft i mai er mye strenger enn den nåværende loven.

Hvis praksisen vår fortsetter etter at den nye loven er kommet vil NDF (Døves Tidsskrift) risikere å få store bøter. Det samme vil også skje for lokallagene.

For mer informasjon om den nye personvernloven; https://www.datatilsynet.no/regelverk-og-skjema/nye-personvernregler/

Jeg benytter anledningen til å ønske alle tillitsvalgte, lokallagene og våre støttespillere en God Påske ?

Med vennlig hilsen

Norges Døveforbund

Bjørn A. Kristiansen
Generalsekretær

Skip to content