2012-09-20 TV2-aksjon

117 deltok i Bergen, ca 200 i Oslo.

Bergens TidendeBergensavisenTV2-nyheterAftenbladet

Demonstrasjonen i Oslo var vist på NRK1 Tegnspråknytt 20.09.2012.
Papirutgave (link sendt oss av Morten Sletten): BT 21.09.12

Over 900 besøk på vår hjemmeside 20. september 2012 (ny rekord?) –  og over 180 natt til 21. sept.

Tusen takk til dere alle som stilte opp på Nøstet og støttet kravet: Foreldre, barn og ungdom, tolker, tolkestudenter, medlemmer av Hørselshemmedes Landsforbund, medlemmer av Pensjonistforbundet, medlemmer av Norges Døveforbund/Bergen Døvesenter, og tilfeldige personer. Også SU (SVs ungdom) var der. Takk skal dere alle ha!

Mer tekst (og video) kommer senere


Johan Belsvik (bildet) er leder i Stord Pensjonistforening. Han holdt appell for Pensjonistforbundet. Hilde-Jannecke Hellestvedt (HLF Bergen) holdt appell for Hørselshemmedes Landsforbund, og Rune Anda (Bergen Døvesenter) for Norges Døveforbund.


Appell fra Hørselshemmedes Landsforbund v/Hilde-Jannecke Hellestvedt.


Appell fra Norges Døveforbund v/Rune Anda.


Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy fra TV2 mottok brev fra våre tre organisasjoner. Han sa at denne aksjonen og appell fra organisasjonene gjør inntrykk.

LOVER Å LYTTE: Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy lover å ta med seg meldingen fra demonstrantene, og ta ny vurdering på og TV 2 skal ansette direktetekstere. Her mottar Indrøy brevet med krav fra hørselshemmede v/Rune Anda. Foto: Asle Bentzen/TV 2

Se Bergens Tidende

PRESSEMELDING:

TV2 diskriminerer døve og hørselshemmede

Eldre, døve og hørselshemmede mener TV2 diskriminerer en betydelig gruppe i samfunnet når tv-kanalen ikke direktetekster sine sendinger.

Pensjonistforbundet, Norges Døveforbund og HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) representerer samlet over 300.000 medlemmer. Torsdag 20. september aksjonerer de tre forbundene i Oslo og Bergen for å vise sin misnøye med manglende direkteteksting på TV2.

– Allerede ved et lite hørselstap har mange problemer med å få med seg det som sies på TV. Er du døv sier det seg selv. Derfor er det helt nødvendig med tekst for å få med seg innholdet på TV, sier generalsekretær i HLF, Anders Hegre.

I Norge er det 700.000 som er hørselshemmet, og antallet er stigende.

– En betydelig gruppe i samfunnet blir utestengt fra nyhets-, debatt- og sportssendinger som sendes direkte på TV2. NRK viser hver dag at dette er mulig, de har dyktige direktetekstere som gjør det mulig for oss å kunne følge med på direktesendinger, sier generalsekretær i Norges Døveforbund, Bjørn Kristiansen.

– Vi står foran et valgår, hvor det å kunne følge med på direktesendte valgdebatter er viktig for mange. Vi vet også at TV2 har overtatt OL-sendingene fra NRK. Dette er eksempler på programmer hvor NRK har lagt seg i selen for å tekste, men hvor TV2 så langt har til gode å bevise at de tar en stor gruppe tv-seere på alvor, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

TV2 opplyser at av nesten 7.000 timer tv-innhold i 2011, ble drøyt 1.000 timer tekstet for

hørselshemmede og døve. I tillegg ble deler av nyhets- og sportsinnslag tekstet. NRK oppgir at de tekster 35 timer per døgn i sine ulike tv-kanaler, noe som samlet utgjør over 12.000 timer på årsbasis.

Våren 2009 utlyste Medietilsynet en anbudskonkurranse hvor målet var å komme opp med en talegjenkjenningsteknologi som kunne gi hørselshemmede muligheten til å følge med på blant annet direktesendte debattprogrammer på tv.

Et år senere kom konklusjonen om at prosjektet var skrinlagt. Begrunnelsen fra Kulturdepartementet var at systemet ikke fungerte tilfredsstillende og var for dyrt.

– Det har gått over to år siden talegjenkjenningsprosjektet ble lagt på is. Vi kan ikke sitte rolig og vente på at det skal gå i orden. Inntil talegjenkjenningsteknologien er på plass, må direktetekstere benyttes. NRK har vist at det er mulig. Dersom ikke TV2 endrer holdning, må Kulturdepartementet sørge for at tv-kanalen gjør sitt innhold tilgjengelig for alle, poengterer trioen fra Pensjonistforbundet, Døveforbundet og HLF.

Praktiske opplysninger om demonstrasjonen:

Oslo: Oppmøte ved Eidsvolls plass ved Stortinget kl 15.45. Demonstrasjonen vil foregå utenfor TV2 sine lokaler i Karl Johans gate 14. Her vil Pensjonistforbundet, Døveforbundet og HLF holde appeller. TV2-ledelsen vil få overlevert et brev kl 16.30.

Bergen: Demonstrasjonen vil foregå utenfor TV2 sine lokaler på Nøstet. Her vil Pensjonistforbundet, Døveforbundet og HLF holde appeller. TV2-ledelsen vil få overlevert et brev kl 16.30.

 

Ta gjerne kontakt for mer informasjon:

HLF (Hørselshemmedes Landsforbund)             Norges Døveforbund Generalsekretær Anders Hegre                               Generalsekretær Bjørn Kristiansen Mobil: 922 87 265                                                      Mobil: 924 57 516 (kun sms) hegre@hlf.no                                                            bjorn@doveforbundet.no

 

Pensjonistforbundet Generalsekretær Harald Olimb Norman Mobil: 957 51 439 Harald.norman@pensjonistforbundet.no

Skip to content