2016-11-10 Mira

Teatersjef Mira Zuckermann i Bergen Døvesenter torsdag 10. november 2016

Det ble litt “Dette er ditt liv” – der Mira fortalte om sin barndom og oppveksten i Israel og hvordan hun og familien havnet i Norge. Sannelig morsom å bli kjent med bakgrunnen. Hennes far tok lille Mira med seg overalt, i døveforeningen (til og med når medlemmene spilte bridge), på turer, og hun fikk oppleve masse i sitt “andre hjem”, døveforeningen hjemme i Israel. (Morten Sletten styrte PowerPoint-presentasjonen.)

Etter at Ipek Dedeoglu Mehlum gjestet Bergen Døvesenter 2. oktober 2014 der hun fortalte om sitt liv og sin skuespillerkarriere, ba daglig leder om at Mira også fortalte om sitt liv. Mira var nok litt reservert, har vel ikke for vane å fortelle om seg selv. Men det var fantastisk å bli kjent med de tidlige årene i hennes liv! Takk, Mira!

Norges Døveforbund og mange andre var aktiv i diskusjon og forberedelsene og i kampen med å få opprettet eget døveteater i Norge. Toralf Ringsø var forbundsleder og frontet saken. Helge Herland var godt inne i saken og hadde også møte med de bevilgende myndigheter. På møtet fikk han (NDF) innrømmet støtte på kr 500.000. Det var alt for lite, så Helge Herland reiste seg og forlot møtet i protest! Det er nå mange år siden.

Nå har Teater Manu eksistert i 15 år. Men det var en god del teater før den tid også, og hele tiden med Mira i ulike roller. Teater Manu har vist utrolig mange forestillinger. Her er noen plakater hentet fra andata.no.

Mira fortalte også at det pågår ombyggingsarbeid i Teater Manu sine lokaler i bygningen som er kjent som “Tegnspråkhuset” i Oslo. Det blir spennende å se hvordan det blir til slutt.

Teater Manu skal ha forestilling (“Jonas og kroppen”) under 50 års jubileum for Døves kulturdager i Bergen 24.-27. august 2017. I tillegg blir det egen forestilling der Teater Manu (Norge), Tyst Teater (Sverige) og Teatteri Totti (Finland) produserer sammen: “Bernardas hus”. Se plakatene nederst på siden.

mira-1

Wikipedia: Litt historie om Teater Manu: https://no.wikipedia.org/wiki/Teater_Manu

10-11-d

Daglig leder, Rune Anda, spurte salen om noen husket “Jakten på Monica”, vist på NRK i 1984-1985. Ja, det var det mange som husket! Det var en serie-film inni programmet som het: “Tegn er språk”. (Dette bildet er tatt av Mariusz Gajewski.)

[youtube]https://youtu.be/k86Xn1e8CxE[/youtube]

tegn-er-sprak

“Jakten på Monica”, sendt på NRK 1984 og 1985, under tittelen “Tegn er spark”. Her kan du se episodene:  https://tv.nrk.no/serie/tegn-er-spraak

10-11-a

Fungerende styreleder Toralf Ringsø takket Morten Sletten og Mira Zuckermann og gav dem Bergen Døvesenters nye krus. Morten laget og styrte PowerPoint presentasjon og er ansatt i Teater Manu, og medlem i Bergen Døvesenter. (Styreleder Gunnar Hansen og kona Hilde Hassum er nå på en måneds cruise i Indiahavet/Middelhavet, feirer at de har vært gift i 10 år.)

bernards-hus teater-manu-med-jonas-og-kroppen