2014-03-24 NRK Radiointervju

Intervju i NRK Radio mandag 24. mars 2014 kl. 07.00, i anledning NAV Tolketjenestens oppsigelse av 25 frilanstolker:

—————

Jeg er svært forbauset sier Erling Jacobsen. Han trenger ofte tolk, men forteller at det ikke alltid er like lett å få. Han synes det er dumt av NAV å si opp 25 frilans tolker når behovet for tolker er stort i Hordaland. «Det er uforståelig! En del av de som har blitt sagt opp som jeg kjenner til, har kompetanse».

Jacobsen får støtte av Bjørn Kristiansen, generalsekretær i Norges Døveforbund: «Det er veldig uheldig for brukerne av tolketjenesten. Mange av de 25 som har blitt sagt opp er så kalte stjernetolker, altså veldig flinke tegnspråktolker».

«Grunnen til at vi har valgt å avslutte avtalen med ca 25, er at 21 av dem ikke har påtatt seg oppdrag i det hele tatt det siste året, og at de resterende har påtatt seg svært få oppdrag, sånn at vi oppfatter ikke disse som reelle tolkeressurser for oss», sier Geir Rune Folgerø avdelingsdirektør ved NAV Hjelpemiddelsentral i Hordaland. Folgerø forteller at informasjon om oppdrag blir sendt ut til frilanstolker på epost, og dersom de tar null eller få oppdrag får de masse informasjon de sjelden eller aldri trenger. «Det er en etisk side ved det at vi sender ut frilans tolkeoppdrag til tolker som ikke tar påtar seg oppdrag, fordi det er et ganske transparent miljø og det er ikke alt som den enkelte behøver å vite om tolkeoppdaget».

Jacobsen: «Argumentene som jeg har forstått, de kan ikke holde».

Reporter: «Forstår du NAV»?

Jacobsen: «Egentlig ikke».

 

Skip to content