2014-10-02 Ipek D. Mehlum

Strålende kveld da skuespilleren Ipek D. Mehlum besøkte Bergen Døvesenter torsdag 2. oktober 2014 og fortalte om sitt liv og sin skuespillerkarriere. Hun fylte 40 år 17. mai 2014 – og til tross for sin unge alder har hun hatt et fantastisk og imponerende liv. Publikum koste seg sammen med henne. Hun er like fantastisk til å fortelle som å spille på scenen! Styreleder Gunnar Hansen var like imponert som alle andre: – Det kunne vært skrevet en bok om hennes liv! (Det var første gang hun fikk invitasjon til å fortelle om sitt liv og skuespillerkarriere.)
Se video

Ipek-2

Ipek-1

Ipeks liv fra hun ble født i Tyrkia (på europasiden av Istanbul) 17. mai 1974 og fram til i dag fascinerte forsamlingen. Døveskole i Tyrkia med ca 600 døve elever, flytting til Norge, utdannelse (hun var også student på Gallaudet University), idrett (hun deltok i OL for døve i svømming), og ikke minst det kulturelle livet, både nasjonalt og internasjonalt. Hun var blant de første skuespillerne da Det norske tegnspråkteateret så dagens lys, med stykket “Hjelp, vi har gjester!”. Hun var med i de fleste forestillingene som Teater Manu (som det heter i dag) satte opp, og fikk Hedda-pris for beste kvinnelig hovedrolle i stykket “Pinocchio” – dere som ikke var tilstede burde sett hennes fortelling om det stykket og hvordan det påvirket henne i hverdagen(!).

Vi fikk høre litt om hennes utdannelse på teaterskole i Norge, skuespilljobb i Sverige og USA og på TV, og ikke minst de populære videoprogrammene i ZOOM webTV, som hun og Con Mehlum laget i mange år, helt gratis! Disse videoreportasjene ble kjempepopulært – fulgt av mange i hele verden. (Var det mulig med økonomisk støtte der, ønsker de å fortsette med det.)

Teater Manus berømte “Jack og bønnestengelen” – der Ipek spilte Jack – ble kjempepopulært under festivalen i Reims, Frankrike i juli 2013. Over 3.000 – fordelt på 5-6 forestillinger – fikk se det. Mange ble skuffet – for det var ikke plass til alle. Det var til og med slosskamp for å komme inn i salen! Stykket fikk Hedda-pris for “Beste audiovisuelle design” i 2013.

Takk, Ipek, for en strålende kveld i døvesenteret!

Se denne, fra Reims i Frankrike.

Ipek-4 Ipek-3

 

Istedenfor autograf ble det tatt mange bilder av Ipek sammen med beundrere 🙂

Skuespilleren Ipek