2015-04-20 Studentteater

Alice-1

Alice i eventyrland

Både døve og tolker og tolkestudenter var blant publikum på Det Akademiske Kvarter i Bergen sentrum mandag 20. april. Der var det teaterforestilling «Alice i eventyrland», arrangert av Studentteateret Immaturus. Dette studentteateret er Bergens største, og eneste studentteater.

I år har de 25 års jubileum, og det er første gang teateret også ble tolket på tegnspråk, etter initiativ av Ingrid Riksfjord (som selv har fullført 3 år på tegnspråk-/tolkelinjen ved HiB). 8 tolkestudenter fra 3. året ved Høgskolen i Bergen var i aksjon og byttet på å tolke. Alle var kledd i svart, så ansiktet og hendene var tydelig for oss. Vi fikk reservert plass nær den siden tolkene sto, helt på venstre side av scenen.

Stykket varte i 2 timer, inkludert pause. Det ble en utrolig opplevelse. Vi ble ført inn i en klinisk verden (psykiatrisk sykehus) der pasientene pratet så rart, så merkelig, helt annerledes enn hva folk flest gjør i hverdagen. Vi ble bare så nysgjerrig. Så forundret. Prøvde å forstå. Regissør Mira Nadina Mertens tolkning av Lewis Carrolls «Alice i Eventyrland» utforsket hvor jeg-et befant seg der.

Publikum fikk utdelt hvite kapper ved inngangen. Før pausen satt vi som det pleide å være – i «kinosal» på rekke og rad. Etter ca. 45 minutter ble det pause. Samtale-temaet i pausen var naturlig nok det vi hadde sett på scenen.

Etter pausen var vi alle sammen «pasienter» i psykiatrisk sykehus. Alle – som altså hadde hvite kapper på seg – var med i et te-selskap, der vi satt rundt et digert bord. Det ble nærkontakt med «de gale» skuespillerne. Det morsomme var at skuespillerne iblant brukte tegn selv: «Vil du ha te?», «Jeg er snill», «Neste vitne» o.a. Skuespillerne oppførte seg så rart, løp rundt omkring, også veldig mye på bordet.

Tolkestudentene gjorde en fremragende jobb. De var godt plassert så alle kunne se dem.

Det ble en spennende kveld. Denne originale teaterforestillingen blir ikke glemt!

Rune Anda

Alice-2

 

Fra kunngjøringen:

Alice

Alice i Eventyrland blir tegnspråktolket!

– Være forberedt på å være uforberedt
(Bergen Døvesenter sponser tiltaket med kr 5.000)

Studentteateret Immaturus feirer 25 år i år og ved den spesielle anledningen kommer to av ti forestillinger av årets produksjon Alice i Eventyrland til å være tegnspråkstolket.
forestillingene vil bli holdt i Tivoli på Det Akademiske Kvarter.
Les intervjuet med initiativstakeren Pippi Riksfjord og to av de i alt åtte tegnspråktolkerne; Mailinn Lindberg og Linda Iversen her.  Og på Facebook.

BILLETTPRIS: 150,- Standard, 100,- Student, og 50,- for Immaturusmedlemmer.
For å reservere billetter, send mail til: billett@immaturus.no. Bestill for enten 14. eller 20. april, for da er det tegnspråktolket de to kveldene. Forestillingen varer ca to timer, inkludert 20 min pause, og det vil bli henvist sitteplasser til de som er avhengig av tolk.
Det vil også være mulig å kjøpe billetter i døren dersom det er flere billetter igjen.

Tre tolker