2014-10-15 Tegnspråkpilot

15. og 16. oktober, kommer Språkrådet sin representant Sonja Myhre Holten på besøk til tegnspråkpilotane:

Onsdag 15. oktober besøker hun Nattland skole kl 08.30-10.30 og Bø barnehage på Radøy kl 12.30-14.30.

Den 16. oktober besøker hun Nordahl Grieg vgs kl 08.30-10.30 og Sagvåg skule på Stord kl 13.00-15.00.

Sonja er Språkrådets representant i Referansegruppen til noe som heter “Tiltak for styrking av teiknspråk i grunnopplæringen”, et pilotprosjekt i fire piloter i Bergensregionen kalt Tegnspråkpilot. Det er altså Utdanningsdirektoratet som har utpekt de fire: Nattland skole, Nordahl Grieg vgs, Sagvåg skule på Stord og Bø barnehage på Radøy.

Hver skole/ barnehage har laget sin plan over hvordan de vil arbeide for å styrke tegnspråk, – det vil si øke kjennskap til, kunnskap om og ferdigheter i tegnspråk. Formålet med tiltakene er at tegnspråkets status skal økes og at tegnspråk skal bli en naturlig måte å kommunisere på.

Dette er språkpolitiske tiltak, ikke spesialpedagogiske, og det er rettet mot hørende barn og voksne på skolene/ barnehagen.

Prosjektet støtter pilotene med kurs, (dekker kursavgifter, vikarer og reiseutgifter til det), innkjøp av tegnspråklig materiell og noe utstyr ( som f eks iPad), og ikke minst ved å gi månedlig oppfølging og veiledning. Dette gjøres av fire Statpedansatte: Petter Sørensen, Kari Larsen, Margrethe Fjæren og Linda Jespersen.

Prosjektet skal evalueres av ekstern forskningsinstans. Håpet er at erfaringene fra prosjektet kan videreføres til andre skoler/ barnehager i hele landet etter prosjektperioden.

Hva som skjer rent konkret når Sonja skal besøke pilotene i neste uke vil bli bestemt av den enkelte skole. Lederne der kommer på et møte med meg mandag den 13. oktober, da blir det et tema. Hvert besøk varer i ca 2 timer.

Skip to content